Działamy na terenie Bielska-Białej i okolic.

Rodzaje blatów kuchennych oraz ich zalety i wady

Stanowią nieodłączny element każdej kuchni. Blaty kuchenne wpływają na jej aranżację, a do tego pełnią bardzo istotną funkcję praktyczną. Modele wykonane z poszczególnych materiałów różnią się między sobą wyglądem, właściwościami oraz ceną. Właśnie dlatego tak istotne jest, by wybór odpowiedniego modelu był przemyślaną decyzją. Dostępnych jest kilka rodzajów blatów kuchennych. Mogą być wykonane z laminatu, drewna, kamienia, konglomeratu, kompozytu, metalu i szkła.

Blaty drewniane

Produkowane są z wielu gatunków drewna. Od użytego drewna zależy nie tylko cena, ale także właściwości: twardsze gatunki (dąb, buk, jesion) są odporniejsze na uszkodzenia mechaniczne, egzotyczne (merbau, iroko, teak) odporniejsze na wilgoć. Mogą być odnawiane poprzez szlifowanie i impregnację olejem lub poprzez położenie nowej warstwy lakieru. Ponadto bardzo dobrze się prezentują, są ciepłe i przyjemne w dotyku. Do ich wad należy konieczność regularnej konserwacji oraz stosunkowo mała odporność na wysokie temperatury oraz wilgoć.

Blaty laminowane

Blaty tego typu są najpopularniejsze. Charakteryzują się niską ceną oraz szeroką gamą dostępnych wzorów i kolorów. Są odporne na wysokie temperatury i nie płowieją pod wpływem promieniowania UV. Wyróżniają się również odpornością na zabrudzenia, a domowe środki czystości nie niszczą ich powierzchni. Ponadto są łatwe w obróbce przy montażu. Niestety nie ma możliwości przeprowadzenia ich renowacji i można je łatwo porysować podczas krojenia produktów.

Blaty kamienne

Blaty wykonane z kamienia stanowią luksusowy element wykończenia. Są dość drogie, ale charakteryzują się wysoką wytrzymałością, trwałością i odpornością, ponadto bardzo dobrze się prezentują. Do ich wad należy duża waga oraz konieczność impregnacji. Ich montażem zajmują się wyspecjalizowane firmy.

Blaty kompozytowe

Materiał tego typu stanowi mieszankę minerałów oraz żywic epoksydowo-akrylowych. Może z wyglądu przypominać kamień i jest dostępny w wielu wariantach kolorystycznych.

Produkty tego typu są odporne na szkodzenia mechaniczne, wilgoć oraz wysokie temperatury. Niestety charakteryzują się stosunkowo wysoką ceną.

Blaty z konglomeratu

Są wykonane z materiału, który powstaje z kruszywa kamiennego oraz żywicy poliestrowej lub akrylowej. Z wyglądu przypomina naturalny kamień, jednak brakuje mu naturalnych, niepowtarzalnych wzorów. Materiał ten jest lżejszy od kamiennego, jest odporny na wysokie temperatury, substancje o odczynie zasadowym lub kwasowym oraz uszkodzenia mechaniczne. Ponadto, jest tańszy od kamiennych odpowiedników. Jego wadą jest fakt, że po pewnym czasie wymaga przeprowadzenia ponownej impregnacji.

Blaty metalowe

To blaty z płyty wiórowej pokryte kilkumilimetrową blachą nierdzewną. Stosuje się je głównie w lokalach gastronomicznych, gdzie wymagana jest sterylność blatów, na których przygotowywane są potrawy.

Blaty szklane

Grube szkło hartowane, z którego wykonuje się blaty szklane wyglądają rewelacyjnie, ale o ich małej popularności decyduje wysoka cena oraz trudność w utrzymaniu doskonałego wyglądu (pojawiają się zacieki od wody, można porysować taflę szkła).